Pekingi paleekoer: Hiina Keisrikoja ajalooline lemmik

Pekingi paleekoer

Pekingi paleekoer, tuntud ka lihtsalt pekingi koerana, on väikest kasvu seltsikoeratõug, mille ajalugu ulatub tagasi Hiina keiserlike õukondadeni. Need elegantset välimust ning iseseisvat olemust omavad koerad on aastasadade jooksul võitnud paljude südamed nii oma päritolumaal kui kaugemal. Oma lühikese, kuid massiivse keha ja rikkaliku karvakattega pekingi paleekoerad on silmapaistvad kaaslased, kes vajavad regulaarset hooldust ja tähelepanelikku suhtlemist.

Pekingi koerte turjakõrgus jääb umbes 20 sentimeetri kanti ning kaal varieerub sõltuvalt soost – isased kaaluvad kuni 5 kilogrammi, samas kui emased võivad kaaluda kuni 5,5 kilogrammi. Tõu ajalugu on kirju ja mitmekülgne, Pekingi koer oli tähtis osa keisri õukonna elust ning nendega seotud traditsioonid ja aretusstandardid olid rangelt reguleeritud. Tähelepanuväärne on tõu vastupidavus ja elujõud, mis jäävad alles ka tänapäeval, hoolimata nende dekoratiivsest välimusest.

Vaikimisi pole pekingi koerad väikeste lastega peredele soovitatavad, kuna nad ei pruugi taluda robustset mängu ning võivad olla armukadedad. Tervise ja hooldamisega seonduvalt vajavad nad erilist tähelepanu, et vältida võimalikke hingamisteede ja liigestega seotud probleeme. Lisaks võib poegimine olla raske, mistõttu on oluline liita end professionaalsete kasvatajate ja veterinaaride toetusega. Pekingi paleekoer on rohkem kui lihtsalt lemmikloom – ta on aastatuhandete laadne pärand, mis nõuab mõistmist ja pühendumist.

Ajalugu ja päritolu

Pekingi paleekoer

Pekingi paleekoer, mida alates 2006. aastast ametlikult nimetatakse pekingi koeraks, on säilinud sajandite jooksul peaaegu muutumatuna. Selle tõu ajalugu on tihedalt seotud Hiina keiserliku õukonnaga, kus peeti koeri kõrges austuses.

Hiina ja pekingi paleekoer

Hiina oli pikka aega pekingi paleekoerte aretuse keskpunkt. Keiserlikus palees aretatud koerad olid ümbritsetud luksuse ja hoolega, mida pakkusid erinevad palee töötajad. Eriti oluline oli koerte puhul nende väike kasv ja silmapaistev välimus, mis pidi väljendama nii keiserlikku väärikust kui ka üleloomulikke jõude.

  • Turjakõrgus: umbes 20 cm
  • Isase kaal: kuni 5 kg
  • Emase kaal: kuni 5,5 kg

Paljude arvates on pekingi paleekoeri peetud ka kui keisri varju, olles tihedalt seotud omaniku ja tema koduga.

Euroopa populariseerimine

Pekingi paleekoer jõudis Euroopasse ning sai populaarseks pärast seda, kui Suurbritannia väed tõid koeri Hiinast kaasa 19. sajandi lõpus. Inglismaa muutus oluliseks keskuseks nende koerte edasisel aretusel ja populariseerimisel. Prantsuse ja USA aristokraatia hulgas kasvas nõudlus eksootiliste lemmikloomade, sealhulgas pekingi paleekoerte järele.

Koertenäituste roll

Alates esimestest koertenäitustest on pekingi koerad olnud regulaarsed osalejad. Esimesed ametlikud registreerimised toimusid 19. sajandil. Pekingi koerte klubi asutati peagi koertenäituste kasvava populaarsuse järel. Näitusel on pekingi koerad tihti võistelnud koos selliste tõugudega nagu Bostoni terjer, Buldog, Leonberger, Saksa dogi, Welsh Corgi, Inglise buldog, Prantsuse buldog ja Šoti terjer. Need sündmused on aidanud tõu säilimisele ja puhtusele kaasa ning tõstnud ühtlasi teadlikkust pekingi koerte eriliste omaduste ja ajaloo kohta.

Välimus

Pekingi paleekoer on väikest kasvu, kuid uhke välimusega koeratõug, mille eripäraks on tasakaalustatult proportsionaalne kehaehitus ja rikkalik karvkate.

Pekingi paleekoer

Pea omadused

Pekingi paleekoera pea on suur ja lai, mis annab tõule selle iseloomuliku ilme. Oluline on nina lühikesus ja must värvus ning laiade vahedega paiknevad silmad on suured ja tumedad. Kõrvad on südamekujulised, rippuvad ja karvadega hästi kaetud.

Keha struktuur

Keha on lühike, ent massiivne ja lihaseline. Kael on pigem lühike, kuid tugeva lihaseliseehitusega, mis võimaldab kanda uhket pead. Rippuv kõht annab märku nende ajaloolisest staatusesümboolikast. Jäsemed on proportsioonis kehaga ning sirgete luudega; käpad on ümmargused ja kompaktsed.

Karvkate ja värvused

Karvkate on kohev ja kahekordne, koosnedes pikast karest kattekarvast ning tihkest pehmest aluskarvast, mis nõuab regulaarset hooldust. Värvuselt võib pekingi paleekoer olla mitmekesine; sinna kuuluvad värvused nagu punane, kuldne, must, valge või parti värvid. Eriti hinnatud on maski olemasolu näo piirkonnas.

Iseloom ja käitumine

Pekingi paleekoer

Pekingi paleekoera iseloom on keerukas ning sõltub oluliselt tema kasvatusest ja peremehe suhtumisest. Need koerad võivad näidata suurt iseseisvust ning neid hinnatakse sageli nende kuningliku hoiaku ja lojaalsuse tõttu.

Pekingi paleekoera iseloom

Pekingi paleekoera iseloomustab tema kuninglik ja eneseteadlik käitumine. Neid koeri peetakse tihti isepäisteks ja nad võivad omada tugevat isiksust. On märgatud, et Pekingi paleekoerad on lojaalsed oma omanikele ja võivad üles näidata sügavat kiindumust.

Koostoime laste ja teiste lemmikloomadega

Koostoimes lastega on Pekingi paleekoerad tihti ettevaatlikud. Kuigi paljud Pekingi koerad võivad olla laste suhtes sõbralikud, võivad mõned isendid olla tagasihoidlikumad või isegi naksavad, kui nad tunnevad end ohustatuna. Teiste lemmikloomadega läbisaamisel sõltub Pekingi paleekoera käitumine suuresti varajasest sotsialiseerumisest ning kasvatusest.

Valvekoera omadused

Valvekoerana ei pruugi Pekingi paleekoer olla esimene valik, kuid nad on territoriaalsed ja valvas. Nende arg käitumine tuleb esile eelkõige oma territooriumi kaitstes, haukudes hoiatavalt võõraste suunas. Pekingi paleekoera suurus võib küll olla petlik, kuid nende julgus kompenseerib tihtipeale jõupuudust.

Tervis ja hooldamine

Pekingi paleekoeri iseloomustavad teatud eripärased tervise- ja hooldusvajadused. Tervislik toitumine, regulaarne hooldus ja ennetav veterinaarkontroll on nende lühikarvaliste kaaslaste heaolu jaoks olulised.

Toitumisvajadused

Pekingi paleekoera toitumis vajadused on spetsiifilised. Toit peab olema kõrge kvaliteediga ja tasakaalustatult sisaldama kõiki vajalikke toitaineid. Täiskasvanud koera põhidieet võiks sisaldada värskeid ja naturaalseid komponente, samas kui kutsikad vajavad toitu, mis toetab nende kiiret kasvu ja arengut.

  • Valgud: Lihapõhised valgud on olulised lihaste hoolduseks.
  • Rasvad: Tervislikud rasvad nagu omega-3 ja omega-6 rasvhapped aitavad kaasa karva ja naha tervisele.
  • Süsivesikud: Energiallikaks ja seedimiseks vajalikud süsivesikud peaksid pärinema kvaliteetsetest allikatest.
  • Vitamiinid ja mineraalid: Eriti tähtsad on A- ja E-vitamiin ning kaltsium ja fosfor, mis aitavad tagada terve nahka ja tugevaid luid.

Hooldusrutiin

Pekingi paleekoeri tuleb regulaarselt hooldada, et tagada nende heaolu ja vältida terviseprobleeme. Karvahooldus on eriti oluline, sest koera pikk ja tihe kasukas vajab sageli harjamist, et ennetada pusade teket ja vähendada karvade väljalangemist.

  • Igapäevane harjamine: Vähendab karvade pusade teket ja annab läike.
  • Silmade ja kõrvade puhastamine: Hoiab ära infektsioonid.
  • Küünte lõikamine: Hoiab ära liikumisprobleeme ja valulikku kasvu.
  • Hambapesu: Väldib hambakivi teket ja parandab suuhügieeni.

Terviseprobleemid ja loomaarsti külastused

Pekingi paleekoer võib kergesti külmetuda, mistõttu on oluline hoida neid sobivas keskkonnas ja vältida äärmuslikke temperatuure. Nad võivad põdeda ka põlveliigese nihestusi, mis on tõule iseloomulik terviseprobleem. Regulaarsed loomaarsti külastused aitavad varakult tuvastada ja ravida terviseprobleeme.

  • Hingamisprobleemid: Brachütsefaalne sündroom on tüüpiline lühinäolisele tõule.
  • Silmaprobleemid: Regulaarsed kontrollid aitavad avastada pärilikke silmahaigusi.
  • Naha ja karvaprobleemid: Õige toitumine ja hooldus aitavad hoida naha ja karva tervena.

Ostmine ja kasvatamine

Ostmine ja kasvatamine on olulised sammud Pekingi paleekoeri ehk tuntud ka kui Pekinese hankimisel ja nad nõuavad hoolikat kavandamist. Oluline on valida kutsikas, kes on terve ja rõõmsameelne, ning leida usaldusväärne kasvataja, kellega saab ehitada püsiva ja teadliku kontakti.

Kuidas valida kutsikat

Valides Pekingi paleekoera kutsikat, on esmaseks teguriks kutsika tervis ja heaolu. Tuleb veenduda, et kutsikas on aktiivne, hea isuga ja omab selgeid silmi. Tähelepanu tuleks pöörata kutsika käitumisele: otsida tuleks sellist, kes on uudishimulik ja sõbralik, kuid mitte liiga arg või agressiivne. Ostuotsuse langetamisel tuleb arvesse võtta ka kutsika vanuse, mis peaks ole olema vähemalt kaheksa nädalat.