Newfoundlandi koer: Tõuomadused ja hooldusjuhised

newfoundlandi koer

Newfoundlandi koer on tõug, mis on tuntud oma suurepärase ujumisoskuse ja päästeinstinkti poolest. Suure ja massiivse kehaehitusega koer on intelligentne ja heasüdamlik, mis teeb temast suurepärase kaaslase nii peredele kui ka üksikisikutele. Nad on pärit Kanadast, täpsemalt Newfoundlandi saarelt, kust nad on saanud ka oma nime. Nende ajalugu päästekoertena on teinud neist ühed armastatuimad lemmikloomad üle maailma.

Iseloomult on newfoundlandi koerad rahulikud ja sõbralikud, omades tugevat side oma inimperega ja saades hästi läbi teiste loomadega. Nende karvkate on tihe ja veekindel, mis aitab neil olla osavad ujujad. Lisaks füüsilistele omadustele on newfoundlandil tugev kaitsmis- ja päästeinstinkt, kiirendades neid vajadusel tegutsema, et kaitsta oma perekonda või päästa uppumas olijaid.

Newfoundlandi koerte eest hoolitsemine nõuab aega ja pühendumust, eriti seoses nende karvahoolduse ja suure liikumisvajadusega. Tuleb märkida, et njuufa põhjalik tutvustus, sealhulgas iseloom, eluviis ja tervishoid, aitavad tulevastel omanikel paremini mõista, mida tõu pidamine endast kujutab. Newfoundlandi kutsikate hind võib olenevalt piirkonnast ja kasvatajast märkimisväärselt varieeruda.

Ajalugu ja päritolu

newfoundlandi koer

Newfoundlandi koer on ajalooliselt tuntud kui vapper ja töökas kaaslane, kes pärineb Newfoundlandi saarelt Kanadas. See on tõug, mis on aja jooksul arenenud ja kohandunud raske kliima ning töötingimustega.

Newfoundlandi saare ajalugu

Newfoundlandi saar on Kanada kirderannikul asuv saar, mille ajalugu on seotud baski kalameeste ja norralastega. Neid peetakse tõu varajaste esindajate toomise eest Newfoundlandi saarele sadu aastaid tagasi. Saare karmid kliimatingimused ja saarel elavate inimeste eluviisid mõjutasid otseselt koeratõu arengut.

Koeratõu areng

Newfoundlandi koeratõu arengu võtmekomponentideks on olnud leonbergi koerad ja pürenee mastiffid, keda seostatakse tõu geneetilise pärandiga. Tõug kujunes välja mitmekülgse töökoerana, olles kalameestele väärtuslikuks abiliseks nii vees kui ka maal. Tänu oma suurele kehaehitusele, tugevatele ujumisoskustele ja inimsõbralikule temperamendile on Newfoundlandi koer tänaseni hinnatud päästekoer ja pereliige.

Tõu omadused

newfoundlandi koer

Newfoundlandi koer on tõug, mis paistab silma oma muljetavaldava välimuse, sõbraliku iseloomu, tiheda karvkatte ning jõulise kehaehituse poolest.

Välimus

Newfoundlandi koer on suur, võimas ja hästi ehitatud, suurte saba, silmade ja kõrvadega, mis annavad neile erilise väljanägemise. Neil on lai kolju ja lühike koon, mis on iseloomulikud nende välimusele.

Iseloom

Newfoundlandi koera iseloom on teadaolevalt heatahtlik ja sõbralik. Nad on suurepärased perekoerad, kes on tuntud oma rahuliku ja kannatliku suhtumise poolest nii täiskasvanute kui ka laste vastu.

Karvkate ja värvus

Karvkate on pikakarvaline, tihe, veekindel ning võib olla erinevates värvitoonides, sealhulgas must, pruun, või must-valge.

Turjakõrgus ja kaal

Täiskasvanud Newfoundlandi koera turjakõrgus varieerub 66-71 cm isastel ja 62-68 cm emastel. Isaste kaal võib ulatuda 60-70 kg ning emaste kaal jääb 45-55 kg piiresse, mis teeb neist suured koerad.

Tervis ja hooldus

newfoundlandi koer

Newfoundlandi koer on tuntud oma suurepärase veekindla topeltkarva ning muljetavaldava turja kõrguse poolest, mis nõuavad sihipärast hooldust. Nende tervis ja hooldus vajavad tähelepanu, et tagada nende heaolu ja pikaajaline eluiga.

Eluiga

Newfoundlandi koer on võimas ja lühiealine tõug, kelle eluiga jääb tavaliselt 8-10 aasta vahele. Selle aja jooksul on oluline pöörata erilist tähelepanu nende tervisele ja heaolule.

Terviseprobleemid

Newfoundlandi koerad on üldiselt terve tõug, kuid neil on kalduvus teatud terviseprobleemidele. Levinumateks terviseprobleemideks on puusa- ja küünarliigese düsplaasia, südameprobleemid ning teatud tüüpi vähk. Varane diagnostika ja ravi on võtmetähtsusega nende terviseprobleemidega tegelemisel.

Hooldusnõuanded

Newfoundlandi koera hooldus nõuab pühendumist, eriti kui tegemist on nende veekindla topeltkarva eest hoolitsemisega. Regulaarne treenimine on hädavajalik, et hoida koer vormis ja toetada liigeste tervist. Topeltkarva hooldus tähendab regulaarset harjamist, et vältida karvapallide teket ja säilitada karvkatte veekindlus. Suveperioodil tuleb koertele tagada piisavalt jahedust ja värske joogivee kättesaadavust.

Käitumine ja koolitus

Newfoundlandi koer on tuntud oma kannatlikkuse, heasüdamlikkuse ja silmapaistva vetelpäästeinstinkti poolest. Treening on oluline, et rõhutada nende loomulikke kalduvusi ja tagada nende õnnelik kaasaelamine peres.

Lemmikloomana

Newfoundlandi koer on suurepärane perekoer, mis on tuntud oma lojaalsuse ja heasüdamlikkuse poolest. Tänu nende rahulikule ja tähelepanelikule iseloomule sobivad nad hästi kokku lastega ning on ka usaldusväärsed valvekoerad. Newfoundlandi koerad vajavad piisavalt ruumi ja on aktiivsed, seega on parim, kui neil on juurdepääs suurele õuealale, kus saavad end vabalt väljendada.

Päästekoerana

Nende vetelpäästeinstinkt teeb neist suurepärased päästekoerad, eriti vees. Newfoundlandi koerad on võimsad uujad, osalt tänu nende eriomastele ujulestadetaoliste käppade ülesehitusele. Neil on loomulikult tugev soov aidata ning nad on tuntud oma kangelastegude poolest vetelpäästes.

Koolitusmeetodid

Efektiivne treening Newfoundlandi koertele hõlmab kannatlikkust ja positiivset tugevdamist. Kuigi nad on õppimisvõimelised ja soovivad palun olla, vajavad nad järjepidevat ja jõukohast treeningut. Varajane sotsialiseerimine ja põhikäskluste õpetamine aitab neil arendada distsipliini, mis on vajalik kasutamiseks nii pääste- kui ka lemmikloomana.

Koeratõu variatsioonid

Newfoundlandi koeratõug esineb erinevates värvustes ja alamõugudes, millest igaüks on tõu standardite ja pärandi aspektist oluline.

Erinevad värvused

Newfoundlandi koer võib olla mitmesugustes värvides, sealhulgas must, pruun, hall ja must-valge. Eriti must-valge värvikombinatsiooniga isendeid, kus valge värv kaunistab rinda, käppade otsi ja kaela, tunnustatakse tihti just Landseer nime all. Landseerid on eristatavad oma valdavalt valge kasuka ja mustade laikude poolest.

Alamõugud

Newfoundlandi koeratõug ei jaga ametlikult alamõuge, kuid on teada, et Landseer on tõu sees eristuv rühm. Mõnedes riikides peetakse Landseereid iseseisvaks tõuks, kuid paljudes teistes kuuluvad nad Newfoundlandi koeratõu alla. Alarühm 2 ei ole Newfoundlandi koeratõu puhul esile tõstetud ega eristatud.

Tõu popkultuuris

Newfoundlandi koer ehk njuufa on popkultuuris sageli esindatud kui tugev ja usaldusväärne kaaslane. Need koerad paistavad silma oma rahuliku ja sõbraliku iseloomu poolest, mistõttu on nad leidnud tee paljudesse südametesse ja ka kultuurilistesse teostesse.

Kirjanduses: Njuufad on kujutatud mitmes kirjandusteoses. Tuntud näide on 19. sajandi kirjaniku Jules Verne’i teoses “Kapten Granti lapsed”, kus üks newfoundlandi koer mängib olulist rolli.

Filmides ja televisioonis:

  • Televisiooni sarjades on newfoundlandi koerad tihti kujutatud lojaalsete perekaaslastena, rõhutades nende kaitsvat laadi.
  • Filmis on njuufad esinenud mitmetes rollides, sageli päästekoerana või laste kaitsjana, rõhutades nende vapper ja lahke iseloom.

Reklaamides kasutatakse newfoundlandi koeri sageli nende muljetavaldava välimuse ja sõbraliku olemuse tõttu, et luua positiivne ja meeldejääv pilt tootele või teenusele.

Hariduslikud materjalid: Õppeprogrammides tuuakse njuufasid näitena suurtest päästekoertest, kelle füüsiline jõud ja ujumisvõimekus aitab inimelusid päästa.

Ajalooliselt on newfoundlandi koeri hinnatud nende panuse eest merepäästes, mille kajastusi võib leida ka tänapäeva kultuuris. Üldiselt on njuufad esindatud kui julged ja heasüdamlikud tegelased, kes sümboliseerivad truudust ja pühendumust.

Uue kutsika valik ja ost

Kui otsustatakse võtta perre Newfoundlandi koer, on oluline valida kutsikas hoolikalt. Newfoundlandi kutsikad on oma suuruse ja iseloomu poolest tuntud kui rahulikud ja sõbralikud kaaslased.

Pesakonnad
Tavaliselt on Newfoundlandi koera pesakonnas 4-10 kutsikat. Pesakonna suurus võib mõjutada kutsika saadavust, seega on soovitatav nendega tutvuda ja broneerida kutsikas varakult.

Hind
Newfoundlandi kutsika hind erineb sõltuvalt asukohast, kasvataja mainest ja kutsika vanemate verejoonest. Keskmine hind Euroopas on umbes 1000 eurot. Enne ostu on oluline uurida, kas kasvataja järgib vastutustundlikke tõuaretuspõhimõtteid ja eetikat.

Valikuprotsess
Enne kutsika valimist tuleks külastada kasvatajat, et näha kutsikate kasvu- ja elutingimusi. Hea tervise ja käitumine on märgid usaldusväärsest kasvatajast. Lisaks põhjalikule uurimistööle on kasulik teada saada kutsika tervisest ja temperamentist.

Kutsika eest hoolitsemine
Uue kutsika kojutoomine toimub tavaliselt siis, kui ta on umbes 2 kuu vanune. Oluline on valmistuda ette kutsika saabumiseks, tagades sobiva toitumise, treeningu ja hoolduse.

Newfoundlandi koera roll saardel

Newfoundlandi koer, tuntud oma ujumisvõime ja tugevuse poolest, on sajandeid vana kriitiline komponent Newfoundlandi saare kalapüügi ja päästeoperatsioonide ajaloos.

Traditsiooniline kasutamine kalapüügil

Newfoundlandi koera traditsiooniline kasutamine kalapüügil on peegeldus tema päritolust ja ainulaadsest tööeetikast. Baski kalamehed tõid need koerad Newfoundlandi saarele, kus need suured ja tugevad loomad aitasid võrkude veest välja tõmbamisega ning kalasaaduste transportimisega karmil ja libedal rannikul. Newfoundlandi koerad olid hädavajalikud ka külma veega toimetulekuks, olles looduslikud veekoerad, varustatud paksu karvkatte ja ujulestadega, mis muutsid nad suurepäraste ujujateks.

Maine ja ajalooline tähtsus

Koera maine ja ajalooline tähtsus on tihedalt seotud päästeoperatsioonidega, kus Newfoundland on tuntud kui päästekoer. Need koerad on oma vaprate tegude tõttu kuulsad, sageli päästes nii inimesi kui ka teisi loomi uppumissurmast. Lisaks füüsilisele jõule ja ujumisvõimele on Newfoundlandi koer tuntud ka hea tuju ja kaastundliku suhtumise poolest, muutes nad asendamatuks kaaslaseks nii merel kui ka maal.

Aretus ja organisatsioonid

Newfoundlandi koera aretus ja organisatsiooniline tegevus on hästi koordineeritud tänu mitmetele rahvusvahelistele ja kohalikele ühingutele. Aretustegevus järgib kindlaid standardeid ning toimub tõuomaduste säilitamise ja tervise edendamise nimel.

Tõuaretusorganisatsioonid

Newfoundland Dog Club of Canada (NDCC) ja The Newfoundland Club (UK) on kaks prominentset organisatsiooni, mis on pühendunud newfoundlandi koera tõuaretusele ja tervisele. NDCC tagab, et Kanadas kasvatatavad newfoundlandi koerad vastavad tõu standarditele ning edendab tõu tervist ja heaolu. Samuti korraldab NDCC erinevaid üritusi ja võistlusi, mis aitavad tõsta newfoundlandi koerte tõuaretuse kvaliteeti.

Newfoundland Club of America (NCA) on samuti pühendunud newfoundlandi koera tõu arengule ja heaolule Ameerika Ühendriikides. Nende töö hõlmab teavitustegevust, aretusnõustamist ning tõu säilitamist puhtana ja tervena vastavalt FCI Standard nr 50-le, mis on rahvusvaheline newfoundlandi koera tõustandard.

Organisatsioonid koordineerivad ja kontrollivad aretust, sh registreerivad sugupuid, jälgivad tervisenäitajaid ning edendavad tõutunnuste parandamist. Nad juhendavad kasvatajaid ja aitavad huvilistel leida usaldusväärseid ja eetilisi kasvatajaid.

Toitumine ja toiduvajadused

Newfoundlandi koerad on oma suure kehaehituse tõttu tuntud kui koeratõug, millel on suured energia ja toitainete vajadused. Täiskasvanud Newfoundlandi koer vajab tasakaalustatud toitumist, mis toetab teda füüsiliselt ja hoiab ta tervisliku.

Igapäevane toitumine peaks sisaldama:

  • Valgud: Lihased vajavad toimimiseks valke. Valgurikkad toidud peaksid moodustama olulise osa Newfoundlandi koera toidulaualt.
  • Rasvad: Need on energia allikaks ja aitavad säilitada Newfoundlandi koera karva heas seisukorras.
  • Süsivesikud: Tervislikest allikatest, nagu köögiviljad ja teraviljad, saadud süsivesikud pakuvad pikaajalist energiat.
  • Vitamiinid ja mineraalid: Tähtsad immuunsüsteemi toetamiseks ja üldiseks terviseks.

Toitumissoovitused:

  • Ülekaalulisus võib saada probleemiks; seetõttu on oluline jälgida toidu kogust.
  • Suurte koeratõugude puhul, nagu Newfoundlandi koerad, võib liiga kiire kasvutempo põhjustada luustikulisi häireid.
  • Kõrgenenud toitumisvajadustega Newfoundlandi koeri tuleb toita kvaliteetse koeratoiduga, mille on heaks kiitnud veterinaar.

Toitmise protsess peab olema korrapärane, et koer saaks harjuda kindlate toidukordadega. Newfoundlandi koertel on parem kui neile antakse toitu mitme väiksema toidukorra vältel päevas, et vältida seedehäireid ja liigset koormust seedesüsteemile.

Välja arvatud nõuetekohane toitmine, on oluline tagada piisav füüsiline koormus, et koera kaal püsiks kontrolli all ning lihased ja liigesed tugevana.

Sotsialiseerumine ja suhtlemine

Newfoundlandi koerad on tuntud oma suurepärase iseloomu poolest; nad on heasüdamlikud ja õrnad, mistõttu on sotsialiseerumine ja suhtlemine nende jaoks oluline. Selle tõu koerad on oma omanike ja pereliikmete vastu väga usaldavad ning suudavad kergesti sõpru leida.

Sõbralikkus: Newfoundlandi koerad on äärmiselt sõbralikud ja neid peetakse suurepäraseks kaaslaseks nii täiskasvanutele kui ka lastele. Nende suhtumine võõrastesse on tavaliselt väärikas ja rahumeelne, kuid nad on ka oma pere suhtes väga kaitsevad.

  • Silmad: Newfoundlandi koeradel on sügavad silmad, mis väljendavad sageli sõbralikku ja rahulikku olemust.
  • Laia pea: Nende lai pea on märk tugevusest ja tasakaalukusest, mis aitab kaasa nende võimele mõista ja suhelda nii inimeste kui ka teiste loomadega.

Suhtlus: Suhtlus ja varajane sotsialiseerumine on oluline, et tagada Newfoundlandi koera hea käitumine. Neil on kalduvus õppida kiiresti ning nende õrnus ja kannatlikkus teevad nendega suhtlemise ja treenimise lihtsaks.

Oluline on järgmine:

  1. Regulaarne suhtlemine inimeste ja teiste lemmikloomadega.
  2. Positiivsete kohtumiste kogemuste pakkumine.
  3. Järjepidevus ja kannatlikkus treenimisel.

Viimaks, newfoundlandi koeratele meeldib olla pereringis ja nad tunnevad end kõige paremini, kui saavad osaleda igapäevastes tegevustes. Nende suurus ja olemus nõuab avarat elupinda, ning lisaks füüsilisele aktiivsusele vajavad nad ka regulaarset vaimset stimulatsiooni, mida suhtlemine kindlasti pakub.

Ujumisoskused ja veega seotud tegevused

Newfoundlandi koer on tuntud oma muljetavaldavate ujumisoskuste poolest. Need koerad on tugevad ujujad, kellele meeldib vees viibida. Nende lühikesed ja ümarad karvadega kaetud ujulestad aitavad neil vees efektiivselt liikuda. Lisaks on nende topelthõredakarvaline kasukas veekindel, mis aitab hoida neid soojas ka külmas vees.

  • Vetelpäästekoerana töötades näitavad Newfoundlandi koerad üles tähelepanuväärset julgust ja pühendumist. Nende füüsiline jõud ja rahulik temperament teevad neist suurepäraseid kaaslasi päästeoperatsioonides.
  • Ujumine on Newfoundlandi koera jaoks suurepärane võimalus energia kulutamiseks ja lihaste tugevdamiseks. Selle tõu koerad naudivad veemängude aega ning on väga osavad mitmesuguste veega seotud tegevustega.

Alljärgnevalt on mõned näited veetegevustest, mida Newfoundlandi koerad naudib:

  • Mänguasjade toomine veest
  • Ujuvate platvormide peal tasakaalu hoidmine
  • Inimeste ja esemete turvalisse kohta vedamine

Newfoundlandi koera füüsiline ehitus ja kiindumus vette teevad sellest tõust ideaalsed kaaslased veesõpradele. Tänu oma suurusele, jõule ning loomulikule tõmbetugevusele suudavad nad vees toimetada ja pakkuda abi, olles seejuures suurepärased kaaslased igasuguses veega seotud tegevuses.